Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

raske svingninger i humøret?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

raske svingninger i humøret?

april 19 2017 - 16:58
Hei, jeg opplevde noe rart her om dagen. Hadde en periode som begynte med at jeg var veldig høyt oppe nesten (ikke fullt hele) hele dagen (uvanlig høyt stemningsleie, så mye energi at jeg hadde en trang til å løpe, og tankene raste til tider rundt i hodet). Deretter begynte det å svinge kraftig mellom å være så høyt oppe og å føle meg deprimert, sliten og nærmest ville hive meg foran bussen, flere ganger til dagen. kunne våkne opp å være høyt oppe,og ha masse energi til tross for at jeg hadde sovet 5 timer. Senere på dagen skiftet det til at jeg var deprimert. Dette skiftet flere ganger til dagen, og denne perioden varte vel rundt to uker. Dette var svært frustrerende. Har tidligere hatt episoder med moderate, mot alvorlige depresjoner, har vel hatt rundt 6-7 depresjoner, selv om jeg bare er 19 år.

Uansett, er det noen her som har opplevd noe lignende? Eller vet hva dette kan skyldes?
Avatar

Hei!

mai 2 2017 - 01:57
Først vil jeg si at det du beskriver hørtes veldig slitsomt ut å måtte slite med.

For meg høres det ut som at du burde tatt deg en tur til legen, og få han til å sjekke om du trenger videre behandlig via psykolog/spesialisthelsetjenesten. Kanskje du kan be om å få sjekket hormonene dine også?


Selv har jeg slitt med det samme som du.
Jeg fikk etterhvert diagnosen "Borderline" eller det man også kaller "ustabil personlighetsforstyrrelse". Dette hørtes for meg helt crazy ut, og jeg likte overhode ikke beskrivelsen på denne diagnosen.
Dessverre er det forskjellige meninger innad i helsevesenet på hvordan man skal imøtekomme/behandle noen med denne problematikken. Men, i dag har det smått begynt å komme med informasjon og forståelse for lidelsen, og derfor er noen helsepersonell åpne for at man skal møte diagnosen på lik linje som andre diagnoser. Ikke med avvisning og forhåndsdømming, som dessverre er en utbredt realitet pr. i dag.

Forhåpentligvis vil det bli mer og mer vanlig å respektere og behandle folk med denne diagnosen, på en likeverdig måte.
Min erfaring er at dette dessverre ikke er tilfelle.

"Borderline" betyr at du kan ha mange følelsesmessige svingninger daglig, og at disse kan variere/skifte fra time til time, minutt for minutt. VELDIG slitsomt med andre ord. Ikke minst frustrerende.
På grunn av disse svingningene, som man selv ofte ikke forstår, opplever man stadig at man blir sett på som behandlingsresistent (dvs. at man er en vanskelig person å hjelpe). Noen hevder til og med at det er "umulig" å hjelpe en person med denne diagnosen.
Vel..... WRONG!
Det ER nemllig fullt mulig å bli bedre.
Alt handler om å bli tatt alvorlig, på lik linje som en med f.eks. spiseforstyrrelse eller depresjon blir.

Fagfolk mener at "Borderline" er noe man "lærer" seg i oppveksten / samfunnet rundt. Noe man "velger" selv. Med det mener de at vi tilegner oss tenkemåter i tidligere alder, hvor man ikke klarer å beherske følelsene, fordi vi ikke har fått tilstrekkelig hjelp til å håndtere følelsene /tankene.

"Borderline" er en veldig kompleks diagnose, så jeg anbefaler deg til å søke opp litt på nettet. Hør med en fagperson (helsesøster, sykepleier, fastlege, psykolog...), og be om en vurdering.
Kanskje ikke er det så ille som du tror?
Noen ganger kan jo hyppige forandringer i følelsene være et tegn på at man snart får menstruasjon.
Selv er jeg det man kaller PMS. Jeg får voldsomt, sterke følelser rett før menstruasjon. Blir fort trist, sint og deretter irritabel. Heldigvis varer dette kun ca. 1 ukes tid før menstruasjon. Og det er ganske vanlig.


Jeg vil også anbefale deg å sjekke ut noe som heter "Bipolar 1" eller "Bipolar 2". Dette er også noe som kan påvirker følelseslivet. Forskjellen på "Bipolar 1 og 2" og "Borderline", er at den ene er fysisk betinget (du har for lavt/for mye stoffer i kroppen som påvirker hjernen). Den andre diagnosen (Borderline) er en psykisk betinget lidelse (mener fagfolkene i alle fall), hvor du ikke kan ta medisin for å bli bedre, men at du går i kognitiv terapi.


Gå en tur til legen din. Be om en vurdering. Ta det derfra. Og : Ikke ta sorgene på forskudd!

Avatar

Re: raske svingninger i humøret?

mai 18 2017 - 18:43
Takk for svar! Har mye humørsvingninger, men har aldri opplevd noe lignende hverken før eller etter den perioden.Men kan generelt sett svinge kraftig i humøret flere ganger om dagen, til vanlig. Som spesielt varierer med hvordan folk reagerer på meg. Hvis jeg feks føler meg veldig avvist kan jeg til tider bli intenst lei meg, og nesten bare ville dø. Men med bekreftelse fra andre mennesker kan jeg bli glad, og jeg kan føle håp osv. Svingningene kan komme uten dette også. Har også varierende følelser om folk jeg er glad i. Kan plutselig hate min beste venninne i en uke, sånn uten videre. Dette er veldig slitsomt. Jeg overanalyserer også andre mennesker konstant, feks tonefallet til noen kan gjøre meg svært lei meg.
Til forsiden