Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Sliten av alt negativt fokus rundt yrkesvalget mitt - Politi

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Sliten av alt negativt fokus rundt yrkesvalget mitt - Politi

mai 29 2017 - 02:14
Jeg kjenner jeg for tiden har blitt skikkelig sliten av alt det negative rundt eget yrkesvalg. Nå var jeg klar over at det å utdanne meg til politi ville medføre en viss type livsstil og plikter, og den biten er helt grei, det er ikke det at jeg ikke klarer å bære alt ansvaret.

Media elsker å dekke negativ omtale rundt vår egen politietat. De formulerer og fremstiller ofte ting for å provosere, skape lesere og reaksjoner hos den vanlige borger. Ofte er informasjonen langt i fra objektiv og det skrives med store overskrifter ved den minste feil. Ofte kan feilen ligge langt inne i påtalemyndigheten, men det omtales likefullt som "politiet". Media har selvsagt en viktig brikke i å "sikre" borgere, men i det siste synes jeg spesielt mediehusene VG og Dagbladet drar det langt.

Alle skal mene noe om politiet. Venner skal kommentere, familie og tidligere kollegaer stiller mange spørsmål og det er ikke rent sjeldent jeg må påta meg ansvaret for en handling de har blitt utsatt for. Jeg må ikke tro jeg har blitt til noe og at jeg nå bare kan komme der å være moralens vokter, selv om jeg aldri blander yrkesvalget mitt inn i det jeg snakker om med venner og familie.

Etterhvert blir du "han politimannen" og dersom du så mye som har drukket offentlig i din dumme ungdom, så skal det opp i dagen og folk skal bebreide deg for den minste livserfaring du måtte ha tilegnet deg. Som om vi ikke er vanlige mennesker som har prøver og feilet litt - slik alle andre har gjort gjennom livets løp.

Jeg valgte dette yrket fordi jeg ville utgjøre en forskjell. Det kan kanskje høres noe klisjé ut, men det er sant. Jeg reiser alltid ut på oppdrag med respekt for alle mennesker, men jeg møter enormt mange fordommer på vegen. Til og med så mange fordommer at jeg har måttet unngå en del mennesker jeg tidligere anså som venner - det blir rett og slett for slitsom å gang etter gang høre på negative ting rundt yrkesvalg.

Jeg har slett ikke rukket å bli gammel i yrkesutførelsen, men allerede har jeg sett ting som de fleste aldri har sett. Mennesker i dyb sorg, døde mennesker, familier i oppløsning, ulykker med alvorlige skader, personer som truer deg med kniv, spytter på deg, en og annen som klapper deg på skulderen og ønsker deg god vakt. Ofte samler jeg på de små positive tingene jeg får fra andre. Det er jo ikke slik at jeg hadde forventet et klientell som satte voldsomt pris på at du "kom på besøk", men av og til hadde det vært godt å slippe alt det negative på familietreff, på vennebesøk, innom for å ta en kaffe blant gamle kollegaer og når man leser avisen.

Jeg måtte bare få det luftet ut. Det er ikke så mange som forstår dette og det er ikke noe jeg ønsker å prate med venner om. Mange kollegaer har etterhvert vært såpass tykkhudet at de bare sier "ikke bry deg så mye om det", men for meg så går det til en viss grad likevel innpå meg. Politiet gjør hver dag utrolig mye bra og jeg kan med hånden på hjertet si at av alle de mange hundre politifolkene jeg har møtt, så har jeg ikke møtt én eneste en som ikke ønsker publikums beste.

La meg være en smilende politibetjent :)
Avatar

Re: Sliten av alt negativt fokus rundt yrkesvalget mitt - Politi

mai 29 2017 - 02:56
Utrolig kult å se en politimann skrive her :) Det er med på å vise at dere er virkelige mennesker, og ikke bare er "kyniske og strenge håndhevere av loven".

Jeg er selv en av de som har god grunn til å mislike politiet og de som bestemmer lovene, ettersom jeg har blitt totalt urettferdig vurdert som skyldig i en sak, grunnet hysteriske innstrammelser av enkelte lover.
Men jeg veit på den annen side at politiet som oftest bare gjør jobben sin og tar vurderinger ut i fra det reglementet de har blitt gitt, og at det er mange gode politifolk som virkelig respekterer menneskene de møter - enten de menneskene er juridisk ansett som "kriminelle" eller ikke. Jeg har egentlig alltid vært fan av politiet, og vet dere ofte får veldig urettferdig kritikk av folk. (Jeg var for eksempel en av de som la roser på politibilene deres under rosetoget etter 22. juli.)

Jeg har hatt noen tidligere venner som har hatt et veldig forenklet bilde av politiet. De har generalisert enkelt-hendelser hvor både de og andre folk har blitt urettferdig behandlet av politiet, og de mener dermed at disse enkelt-hendelsene beviser at de fleste politifolk også "må være slik" - som selvfølgelig er langt fra sannheten (hvert fall i Norge).

Og jeg veit det finnes flere som meg der ute, som støtter politiet til tross for at de selv har blitt uriktig vurdert av dem. Og det betyr at det er noen borgere her i verden som har et sterkt ønske om å like dere, og som synes at dere helhetlig sett gjør en utrolig bra jobb!

Så, her har du et klapp på skulderen fra meg. Vel fortjent, herr Politimann :)
Avatar

Hei

mai 30 2017 - 20:16
La meg først si at VG og Dagbladet lever av "clickbait", og at alle medier lever av salg - og at negative nyheter drar lesere i langt større grad enn positive. Slik har det alltid vært, og det er selvsagt hverken representativt eller objektivt. Da blir det, dessverre, gjerne politistaben og politikere som får gjennomgå, ettersom det er yrker som har et høyt fokus blant almenheten.

Jeg kan forstå at det er slitsomt å måtte leve i en rolle ("han politimannen", som du skriver), og at du må forsvare handlinger som politiet har begått, og at "alle" mener noe om yrket ditt - det høres utrolig slitsomt ut. På toppen av det hele dekker media nesten utelukkende kun det negative ved politiyrket/jobben, og utelukker alt det positive som politifolk gjør hver eneste dag. Jeg har dessverre ingen gode råd i forhold til din livssituasjon, men jeg vil at du skal vite at jeg er en borger som setter utrolig høy pris på jobben du og dine kolleger gjør - det er tross alt politivesenet som sørger for ro og orden, og holder samfunnet sammen. Og om jeg i fremtiden stifter bekjentskap med en som tilfeldigvis er politi, skal jeg selvsagt ikke bli som en av de personene som du beskriver i innlegget ditt.
Avatar

Re: Sliten av alt negativt fokus rundt yrkesvalget mitt - Politi

mai 31 2017 - 14:50
Vi er alle mennesker, til og med politimenn er mennesker akkurat som oss andre. Vi har vel alle vært ungdommer å gjort dumme ting, men fordelen for oss "vanlige dødelige" er at det forblir i mørket. Media er ett voldsomt sammensurium av negative nyheter, fordi det er dette som selger best, dessverre. Jeg er ikke en som jobber i media. Men jeg ser jo hva som florerer av nyheter og 99% av nyhetene er av en negativ form. Å dette gjelder å skape ett dårlig lys om andre for å selge avisene sine.
Jeg er yrkessjåfør av yrke og for en del år siden kjørte jeg for ett firma som drev med flytting å jeg møtte mange politifolk og de som var under utdanning. For å si det sånn så var politifolk de beste menneskene jeg noen gang har kjørt flytting for, jeg møtte alltid mennesker som respekterte meg for det jeg er og hva jeg gjorde når jeg kjørte flytting for disse menneskene. Jeg hadde ikke noe spesielt forhold til politifolk før dette, jeg hadde vel mer ett anstrengt forhold til lovens lange arm etter noen ublide møter med dem i ung alder.
Etter dette har jeg ikke annet enn enorm respekt for det dere gjør i deres arbeids hverdag å alt det negative i dette landet dere må igjennom å være vitne til.

For husk There is some good in the worst of us and some bad in the best of us, so noone escapes.

Takk for alt det dere gjør for oss andre, som ikke synes for det blåtte øye. Det som ingen ser, all den elendigheten dere ser.
Avatar

Heisann!

juni 12 2017 - 11:46
Jeg ville bare si at du har all min respekt som har valgt det yrket og alt det som kommer med.

Jeg har hørt mange som rakker ned og lar det gå ut over personen som person å ikke yrket liksom å det er så synd, dere er jo mennesker med følelser dere også. Er så synd at dere må bli hardhudet å være det konstant til og med på fritiden..

Nå rabler jeg bare ord og er kanskje ikke noe sammenheng, men jeg vil gi deg en klem og et stort takk for at du har valgt det yrket og som passer på å sørger for at lover og regler blir fulgt! Tusen takk!
Avatar

Re: Sliten av alt negativt fokus rundt yrkesvalget mitt - Politi

juni 15 2017 - 20:54
Dette hørtes utrolig slitsomt ut!
Avatar

Kjære politimann

juli 18 2017 - 20:04
Hei, og takk for at du deler.
Jeg må med hånden på hjertet si at du er en av de jeg ser opp til i samfunnet, og jeg prøver å være nogenlunde englebarn i samfunnet faktisk :D
Det å møte på fulle folk, død og andre traumer kan nok være vanskelig, men det må nok dere politifolk tåle og takle med årene. For meg er det en trygghet når dere kommer og har ingen dårlige opplevelser med dere bortsett fra da dere kom å hentet sønnen min på fødeavdelingen i oslo.

Hva om vi ikke kunne stolt på dere? Tenk på de som beror seg på jobben dere gjør og forventer dere skal være tøffe og sterke? Jeg synes det er stort av deg å lette på sløret og dele menneskelige følelser som gjør oss utenforstående litt klokere. Når du har gått igjennom det du beskriver nok, så har du nok et større panser som verner deg.

Jeg er frisør, og har utviklet meg enormt på de årene jeg har jobbet. Blitt sterk sosial, takler tidspress og mye mye annet som har formet meg til et bedre menneske, derfor har jeg valgt rett yrke for meg.

Trives du i jobben? Er det givende? Jeg synes jobb er viktigere enn dårlige vennskap, så prøv å fokuser på det som er bra i jobben og gir deg noe. Venner kommer og venner går.

Kjenner jeg blir veldig engasjert, fordi jeg respekterer politiet veldig mye - så all ære til deg! Stå på :)
Avatar

Hei

juli 22 2017 - 22:20
Jeg synes du skriver så utrolig menneskelig og ydmykt, og det synes jeg er modig gjort!

Må vel si jeg har både gode og mindre gode opplevelser med politiet, men det er ikke politiets feil at de må hente en til tvangsinnleggelse... Dere er gode å ha når man blir stalket. Nei seriøst, jeg er veldig glad for at dere er der ute og passer på lov og orden. Massemedia sier ikke noe om hva slags mennesker som jobber i politiet. Dere er jo ikke super-folk og Hr. og Fru.Perfekter alle i hop; det ville jo vært totalt naturstridig. Hvem er det som ikke har gjort noe de angrer på i løpet av livet?

Nei. Jeg har høy respekt for de som velger politiyrket, og for mye av det politietaten gjør som mange nok ikke ser. Ulikt forebyggende arbeid f.eks.
Til forsiden