Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Innvandrere..

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Innvandrere..

aug 12 2017 - 19:48
Eg har ingenting i mot innvandrere. Men syns de kan behandle vår kultur med respekt. Nå var det ett innslag på tv her om en muslimsk dame som gikk i norsk bunad og hijab på hodet, syns det blir å vanære den norske bunad tradisjon.
Avatar

Re: Innvandrere..

aug 12 2017 - 20:34
Forstår tanken din godt ja, og er på en måte intuitivt enig (siden bunaden ser mest "riktig" ut når den er hel-tradisjonell). Men jeg synes samtidig ikke at det er noe ordentlig problem.

Alle skal være frie til å være den de er/kle seg slik de vil. Bunaden er kun et klesplagg (selv om det riktig nok er et sterkt nasjonalt og symbolsk klesplagg), og om man ønsker å ha på seg utradisjonelle plagg i tillegg (som for eksempel lue, hijab, frakk, gummistøvler e.l.), så skal man være fri til å få gjøre det. Andre mennesker kan godt synes at det ikke er "riktig" og slikt - men man skal uansett ha friheten til å KUNNE gjøre det.

Løsningen til en bedre verden er å gi mennesker så mye frihet som mulig (så langt det er trygt/forsvarlig selvsagt); ikke å kontrollere de så mye som mulig.
Avatar

Re: Innvandrere..

aug 18 2017 - 15:26
Helt enig med rebelman
Avatar

Jo..

aug 20 2017 - 19:42
Jo Rebelman har noen gode poenger absolutt. Problemet er bare att viss det ene blir tillatt så blir også andre ting tillatt.. Til slutt blir den norske kulturen så blanda og utvanna. Og da er vi inne på verdi debatten.. Eg mener norsk kultur og tradisjoner skal gjelde viss ikke kan vi like godt skifte navnet på landet vårt
Avatar

Re: Innvandrere..

aug 20 2017 - 20:58
Det er også et godt poeng, tror det er viktig å holde på det norske, og så kan alt annet komme etterpå, litt og litt. Men det var jo snakk om hijab og bunad her, at noen velger å gå med bunad i tillegg til hijab, i stedet for kun hijab og vanlige klær viser bare at de ønsker å være norske til en viss grad. Jeg har selv aldri gått i bunad og kommer aldri til å gjøre det, det finnes flere andre norske kulturer/tradisjoner vi bør ta mer vare på enn bunader, syns nå jeg. For eks. våre rettigheter og goder, samt beholde Norge som det er mtp at Norge er veldig fredfullt.
Avatar

Re: Innvandrere..

aug 20 2017 - 21:40
Enig med sidetmedtekst#1 her.

Så lenge intensjonen vår er å forbedre friheten for alle, og at alle skal trives godt, så vil ikke den norske kulturen være truet av andre kulturer/påvirkninger. For da har vi allerede basisen tilstede for hva som gjør Norge bra, og tilføyer kun de tingene som kan gjøre Norge enda bedre.

Men det avhenger selvfølgelig av at de fleste nordmenn har de samme grunnleggende verdiene, og dermed ser den samme betydningen av å ha frihet og trivsel for alle. (Og derfor kan vi ikke ha et land bestående av for eksempel 80% innvandrere fra andre kulturer, siden de grunnleggende, norske verdiene da ville vært minoriteten i landet.)
Så lenge de fleste nordmenn deler de samme, grunnleggende verdiene (uavhengig av deres etniske opprinnelse), vil ikke den norske kulturen bli utvanna innenfor andre områder enn de spesifikke områdene som nordmenn selv eventuelt ønsker å utvanne, siden de grunnleggende verdiene våre da guider alle bestemmelsene vi gjør.

Så, med andre ord: Bare fordi en kombinert bunads-stil er tillatt, så betyr ikke det at alle andre ting også vil bli tillatt - så lenge majoriteten av landets befolkning fortsatt består av mennesker som har de samme, grunnleggende verdiene.
Avatar

Re: Innvandrere..

aug 25 2017 - 10:55
Jeg kan synes at det ved første øyekast ser litt rart og komisk ut å bruke hijab til bunad. Mange av bunadene har tilhørende holdeplagg, men flere av dem ser også like komiske ut og brukes i mindre grad.

Det er ikke så lenge siden det var vanligere med hodeplagg her i landet, for femti år siden gikk nesten alle kvinnfolk på bygda med skaut på hodet.
Til forsiden