Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

"Hakke på"

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

"Hakke på"

juli 13 2017 - 21:52
Hvorfor hakker folk på andre? Noen som kan gi et brukbar fornuftig svar?
Avatar

Godt spørsmål

juli 13 2017 - 22:23
Jeg har vel ingen fornuftig forklaring på det da. Legger bare merke til at noen bestandig må hakke på og kommentere alt noen gjør. Har selv vært utsatt for dette og er det delvis ennå. Vi er 2 som jobber sammen på en avdeling i konsernet og han er veldig nysgjerrig på hva jeg gjør og vil ha kontroll på alt. Vi har et veldig greit forhold gjennom mange år men irriterende at han er sånn så jeg sier lite når han spør.
En dag kom jeg 2 min for seint på jobb og da var han frempå som vanlig men en kommentar.
Da sa jeg bare : Jeg er ikke helt perfekt. hehe ble stille og han har kommentert lite av det jeg gjør etter dette.
Virker som noen bare må heve seg over andre og ha kontroll. Sikkert noen andre som har bedre forklaring
Avatar

Re: "Hakke på"

juli 13 2017 - 23:21
Årsaken er at de "hakkete/nedlatende personene" har noe lav selvfølelse. Denne noe lave selvfølelsen gjør at de "hakkete/nedlatende personene" har behov for å ha andre "under seg" i verdi, for at de selv skal kunne føle at de har høy verdi sammenlignet med andre mennesker.

Dette kommer spesielt tydelig frem innenfor spesifikke områder som den "hakkete/nedlatende personen" selv har noe høy selvtillit innenfor, ettersom den "hakkete/nedlatende personen" da kan kunne føle seg "ovenpå" i verdi sammenlignet med en annen person innenfor disse spesifikke områdene.
Men siden den "hakkete/nedlatende personen" samtidig har lav selvfølelse (som ble informert om i starten av dette innlegget), så føler de dermed allikevel et behov for å demonstrere for omverdenen at de har høyere verdi enn den andre personen, innenfor dette spesifikke området - til tross for at de faktisk har høy selvtillit innenfor dette spesifikke området.

En person som derimot har høy selvfølelse føler ikke noe behov for å demonstrere for omverdenen at de har høy verdi innenfor et spesifikt område - selv om de selv vet at de har høy verdi innenfor det spesifikke område.Eksempel:
Kollegaen til Fjellfinn har høy selvtillit blant annet innenfor "yrket sitt" eller vedrørende "det å komme tidsnok på jobb". Men siden han har noe lav selvfølelse, føler han allikevel et behov for å demonstrere at han har høyere verdi enn Fjellfinn, ved å være "frempå som vanlig med en kommentar".

Hadde kollegaen til Fjellfinn derimot hatt høy selvfølelse, så hadde han ikke hatt noe behov for å demonstrere sin verdi ovenfor Fjellfinn - selv om han selv vet at han har høy verdi innenfor "yrket sitt" eller vedrørende "det å komme tidsnok på jobb."

Og som et tillegg:
Da Fjellfinn sa "Jeg er ikke helt perfekt.", så eide Fjellfinn situasjonen sin og uttrykte selvrespekt - som signaliserer til kollegaen hans at Fjellfinn anser seg selv som verdifull/som av høy verdi han også; og det vekker respekt både hos folk med høy selvfølelse og hos folk med lav selvfølelse. Men det vekker særlig respekt hos folk med lav selvfølelse, fordi den lave selvfølelsen deres naturlig gjør de tilbøyelig til å "legge seg under" andre personer som hevder å ha høy verdi (altså personer som uttrykker selvrespekt, slik som Fjellfinn gjorde her).

Resultatet blir da enten at kollegaen hans blir stille og forsøker "å late som ingenting" imens han føler seg litt emosjonelt slått/overvunnet inni seg (slik som skjedde i denne situasjonen her); eller at kollegaen hans blir provosert og aggressiv av å møte en motstander som han nå har fått respekt for, men som han vet at har potensiale til å slå/overvinne han emosjonelt sett.Så, det korte svaret på hvorfor folk er "hakkete/nedlatende" mot andre mennesker, er at det er en verdi-kamp i deres øyne - som er fordi de ikke er ordentlig trygg på sin verdi i utgangspunktet, og at de derfor føler at det er "en kamp" i det hele tatt.
En person med høy selvfølelse ser det derimot ikke som noen verdi-kamp - fordi de ser det ikke som "noen kamp" i utgangspunktet; de VEIT at de har verdi uansett, så for dem er det ikke noe å "konkurrere" over.Merk:
Et unntak til alt dette er hvis en person er "hakkete/nedlatende" bare på tull, som en vennskapelig måte å erte en kompis på. Men det gjøres ofte med et smil om munnen (men kan også bli gjort på en "alvorlig" måte), og er en type humor man lærer seg å forstå/dele med visse type mennesker som man skjønner at har en mer "sarkastisk form for humor".
Avatar

:)

juli 14 2017 - 08:15
Takk for svar begge to :)
Til forsiden