Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Asperger - medfødt eller utviklet?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Asperger - medfødt eller utviklet?

sep 10 2017 - 12:14
Vært vitne til en diskusjon om Asperger syndrom er noe man blir født med eller kan utvikles i senere år.

Personen det gjelder ble utredet for AS i voksen alder og mener hele barndommen og ungdomstiden var det ingen tegn på psykiske lidelser. Er først etter omfattende endringer i livet at symptomene kom fram og måtte utredes. Dermed er vedkommende overbevist om at diagnosen ble utviklet i voksen alder.

Andre siden taler derimot at forskjellige spekter av autisme er noe man er født med, høytfungerende som lavtfungerende og AS inkludert, og symptomene kan ligge i "dvale" i mange år før de viser seg.

Jeg har prøvd å undersøke litt på temaet men fant mest resultater som omhandler barn. Er visst gjort lite studier på dette når man er voksen og derfor vanskelig å komme til en konklusjon.

Min personlige mening er at det er både og. De fleste spektre og diagnoser oppdages i barnealder, men det utelukker ikke at voksne kan utvikle psykiske lidelser i voksen alder heller. Mange får jo livet snudd på hodet, traumatiske opplevelser og erfaringer. Så om en person blir utredet for en diagnose i 2x-alder eller 3x-alder bør ikke bety det er noe medfødt.

Men hva syns dere? Finnes det noe fasitsvar på dette?

Avatar

Re: Asperger - medfødt eller utviklet?

sep 10 2017 - 22:22
Dette er ikke et fasitsvar, men noen tanker om hvordan jeg har forstått dette. Er det ikke sånn generelt med de fleste lidelser eller sykdommer at en må ha en medfødt genetisk disposisjon i bunnen for å kunne utvikle akkurat de spesifikke sympomene. Det kan vel godt være at disposisjonen er så svak og miljøet så beskyttende at symptomer ikke utvikler seg, eventuelt bare på et senere stadium når miljøet er endret.

F eks har nok jeg en genetisk disposisjon for å få angst, og jeg har nok utvilsomt levd i miljø der det ble trigget. Hvis miljøet hadde vært tilstrekkelig beskyttende så hadde jeg utviklet langt svakere symptomer, kanskje bortimot ingen.
Avatar

Re: Asperger - medfødt eller utviklet?

sep 18 2017 - 09:41
Det kan hende personen var en velfungerende asperger i barndommen, på grunn av rutiner og god forutsigbarhet. Men ingen så grunn til å gi diagnose da, fordi aspergeren fungerte bra og var som alle andre. På grunn av rutiner og at alt var trygt og godt.

Når voksenlivet kommer trer en i en sone mer i uforutsigbarhet og rutiner som foreldrene hadde, blir plutselig problematisk når en må styre selv.

Det er viktig å huske på at asperger er ikke en sykdom. Alle aspergere kan fungere som alle andre, når de har forutsigbarhet, rutiner og trygghet.
Avatar

Re: Asperger - medfødt eller utviklet?

okt 30 2017 - 20:50
Selvfølgelig er autisme noe er er født med. Dette kan du enkelt finne ut ved å google.

Personlighetsforstyrrelser er derimot noe som utvikles i voksenalder..
Avatar

Hei

nov 4 2017 - 12:33
Har selv asperger syndrom. Jeg har ikke utviklet det med tiden. Jeg har alltid vist at jeg har vært annerledes i forhold til jevnaldrende. Ble klar over at jeg var annerledes da jeg var 12 år. Er nå 32 år gammel. Mitt inntrykk er at mange med tiden blir dårligere integrert i samfunnet. Det er veldig store forskjeller i funksjonsnivå og.
Avatar

Re: Asperger - medfødt eller utviklet?

nov 5 2017 - 21:19
Jeg vil nå si det hverken er en psykisk lidelse eller en sykdom. Slike diagnoser går ut i fra at det finnes en "rett" oppskrift på mennesket. Hadde det ikke vært forandringer og forskjeller på individer hadde vi ikke eksistert, men fortsatt svømt rundt som encellede organismer i havet. Angst som noen nevner her er også helt nødvendige følelser for overlevelse. Nå er det svært kort tid mennesket har levd i så beskyttede omgivelser som oss. For å forstå hvordan vi reagerer må en se på hvilke forhold vi hadde rundt oss langt tilbake i tid. Det er de vi er tilpasset.
Til forsiden