Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Å ha det bra/greit

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Å ha det bra/greit

okt 19 2017 - 00:54
Hva vil egentlig det si? Er sikkert ulike krav som må innfris for at en regner med at man har det. Ulike forventninger. Mange i verden hadde blitt lykkelige av et liv på norsk sosialstønad. Men tror likevel at om de behovene ble dekket at de hadde vært ulykkelige om de var ensomme. Syns det blir feil å si at nordmenn syter over i-lands-problemer om det gjelder psykdom eller ensomhet, skattesatsen blir vel noe annet men.
Avatar

Re: Å ha det bra/greit

okt 19 2017 - 08:26
Alle problemer er reelle problemer for den som opplever problemene, men samtidig har "kontrast" en enorm betydning for hva man opplever som et problem. (Har man f.eks. vært i krig eller opplevd psykoser, så blir til sammenligning f.eks. kjærlighetssorg eller avvisning av en person på bussen, mye mindre viktig for en selv. For man har følt på kroppen at det fins verre ting.)Når det gjelder å ha det godt i livet, er det en ganske enkel liste med ting som er viktig (og enkelte ting er MER avgjørende enn andre, selv om alle tingene er viktige):

- God selvfølelse. (Dette er aller viktigst. Har man ikke god selvfølelse vil alt føles meningsløst/trist/deprimerende i en eller annen grad, uavhengig av ens eksterne omstendigheter. Og har man god selvfølelse vil man i utgangspunktet føle seg ganske greit emosjonelt sett, uavhengig av ens eksterne omstendigheter. Selvfølelsen er altså vårt "psykologiske immunsystem".)

- Venner/familie/sosiale relasjoner.

- Relativt god, fysisk helse. (F.eks. å ikke ha ekstrem, kronisk smerte 24/7.)

- Relativt fungerende hjerne. (Å ikke ha alvorlige psykoser, hukommelsestap, virkelighetsforstyrrelser o.l.)

- Fysisk komfort. (Nok mat, drikke og varme til å kunne overleve med minst litt margin.)

Kort sagt: For å ha det godt må man ha det godt innenfor alle basis-områdene. Og det er viktig å huske på at det er ingen av disse basis-områdene som man ikke KAN miste. Det er viktig å huske på slik at man setter pris på det man faktisk har imens man fremdeles har det.
Avatar

Re: Å ha det bra/greit

okt 19 2017 - 12:41
Opplevd lykke eller lykkefølelse er vel også noe som har mye å si for livskvaliteten. Der er visst takknemlighet en viktig kilde. Jeg merker jo det selv at hvis jeg fokuserer med takknemlighet og ydmykhet på hva jeg faktisk har i livet så kjenner jeg på de gode følelsene.

Fokuserer jeg derimot på hva andre har som jeg ikke har, så kan jeg kjenne på følelser i den helt andre enden av skalaen.
Avatar

Re: Å ha det bra/greit

okt 19 2017 - 14:40
Viktig å fokusere på det positive ja! Og forsøke å nyte de små gleder. Samtidig så kan det jo være fint med "utvikling" / forandring, og da må man vel nesten tenke litt at man vil ha det bedre... eller kanskje det ikke er en motsetning her?
Avatar

Re: Å ha det bra/greit

okt 19 2017 - 15:39
"Samtidig så kan det jo være fint med 'utvikling'/forandring, og da må man vel nesten tenke litt at man vil ha det bedre... eller kanskje det ikke er en motsetning her?"

Det er egentlig ingen motsetning der nei; det bare virker slik for veldig mange "ved første øyekast". Folk misforstår og tror at man liksom mister all motivasjonen til å forbedre seg, hvis man allerede aksepterer seg selv og fokuserer på det positive.
Men greia er egentlig bare å komme til det punktet hvor man ikke TRENGER å utvikle seg mer/å bli bedre på noe; men hvor man allikevel kan forsøke å forbedre seg kun fordi man har LYST til det.

Eksempel: Man kan synes at ens kropp ser bra nok ut sånn som den er (man aksepterer hvordan man ser ut). Men man kan allikevel ha LYST til å trene for og se enda bedre ut - men da uten noe dypt, emosjonelt BEHOV for å se bedre ut.
Avatar

Re: Å ha det bra/greit

okt 19 2017 - 23:27
Dette syns jeg var bra :)

Noe skjer vel med åra......
Til forsiden