Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

13 reasons why

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

13 reasons why

april 4 2017 - 21:53
Har nylig sett en serie på Netflix kalt 13 Reasons Why. Den handler om en jente som tar selvmord, og er ganske grafisk på flere områder. Jeg synes dette er bra, fordi i min mening framstiller den flere ting som omhandler psykisk helse på en beskrivende måte.

Jeg er jo noen år eldre en den gjengen som er i serien, men det som bekymrer meg litt er at jeg kjenner meg veldig godt igjen hvordan de beskriver isolasjonen og ensomheten til jenta. Jeg opplever selv at jeg sitter fast i en slik spiral, problemet mitt er ikke mobbing eller noe sånt, men jeg opplever meg som verdiløs. Opplever sjelden at folk tar kontakt for å henge og gjøre meningsfylte ting. Blir invitert på en fest en gang i blant, men jeg er liksom bare tilstede.
Det er kanskje vanskelig å bli invitert til meningsfylte ting, hvis man opplever alt som meningsløst, kan jeg jo legge til.

Jeg har liksom vært i denne spiralen av dårlig selvfølelse og selvtillit og fucking shit, som jeg akkurat lærte av serien var et bra uttrykk. Men jeg har fått nok av doktorer og psykepleiere som ikke tar meg seriøst, for jeg har faen meg gravd meg ut av detta hølet her sjøl.

De fleste dager kan jeg tenke på at jeg helst kunne vært død, men har en mor og en far og søsken som elsker meg veldig mye, selv om jeg ikke alltid klarer å huske det. Jeg har vært avhengig av det, på alle plan, også økonomisk blant annet. Men jeg er så jævlig lei av det, og det får meg til å føle meg dårlig.

Så jeg lurer på om noen har et tips til en fyr midt i tjueåra på hvordan man skal få seg en trivelig jobb eller ihvertfall et form for syssel (altså noe man kanskje kan føle felleskap, eller mestringsfølelse i), når man har så mye angst at man ikke tør å gå på intervju, og depresjon der man får panikkanfall, eller tenker på a thousand ways to die, for å si det sånn.
Avatar

13 reasons why

april 4 2017 - 22:53
Det er en veldig oppsiktsvekkende serie ja, så den ferdig selv nettopp. Og det Hannah opplever kan jeg relatere til, kanskje ikke i like stor grad som deg, men litt. Føler litt "alone in the crowd" som hun sa. Ingen ordentlige venner liksom.
Avatar

Re: 13 reasons why

april 13 2017 - 06:34
Serien dro litt ut, og kunne godt vært kortere eller bare en film. Men ja, den har ett veldig godt budskap.

Å ikke finne meningen med livet og å føle seg verdiløs er noe av det vanskeligste man kan oppleve.
Bra du har familie du er glad i, selv om det ikke alltid er lett å kjenne.
Siden du føler på å ha brukt de økonomisk, hva med å gi litt av deg selv tilbake? Alt av enkle oppgaver og gjøremål du kan hjelpe de med. Gjør hverdagen deres litt enklere.
Du burde også prøve å fortelle de om hva du føler, kanskje de har noe å komme med, kanskje ikke, men det hjelper på trykket når du er langt nede.

Eller hva med å prøve deg på noe frivillighets arbeid i første omgang?
Hjelp til noen som sliter med handicap el.l
Noe du kan takle med angsten, eller ta ett oppgjør med angsten og kjør deg rett inn i situasjoner hvor angsten er ille for å utfordre deg selv. Det gjør ingenting om du feiler! Ta tiden du trenger og prøv om igjen eller noe annet.

Jeg er her om du vil prate.
Håper du får en fin påske
Avatar

Re: 13 reasons why

april 13 2017 - 17:34
Hei!
I likhet med andre her, vil jeg anbefale veldedig arbeid. Det har hjulpet veldig på mestringsfølelsen og også selvfølelsen, at jeg kan hjelpe noen andre. Spesielt har jeg hjulpet til med norskundervisning for innvandrere. F.eks Røde kors har språkkafé, leksehjelp for ungdom, besøksvenn for eldre etc. Det er et veldig varmt og inkluderende miljø, og de som dukker opp for å få hjelp med norsken er så imøtekommende, varme og takknemlige :) Ellers så har du jo dyrebeskyttelsen, f.eks :) Hvor du kan passe på og kose med katter og andre dyr :)

Avatar

Re: 13 reasons why

april 24 2017 - 02:01
Hei min første post på denne siden! Jeg så faktisk hele denne serien, 13 episoder over 2 dager! Inne på nettsiden kunne man "ta kontakt" og jeg valgte Norge og ble derfor ledet inn hit! Den gikk virkelig inn på meg, føler at jeg kan relatere til Clay! Føler at jeg har gått glipp av et par jenter som kunne endret hele livet som jeg kjenner det til nå, hadde jeg bare prøvd. Vet ikke helt hvorfor men jeg ble liksom litt avhenging av den, måtte se..selvom jeg egentlig synes det var litt teit.
Avatar

Re: 13 reasons why

april 27 2017 - 13:37
Jeg føler med deg. Jeg har selv et barn i tjueårene som sliter med angst og depresjon og ikke klarer å finne seg en midlertidig jobb engang mens hun venter på skole til høsten. Det er nedslående å oppdage allerede så tidlig i livet at arbeidsgivere ikke har tålmodighet med folk som sliter, uansett alder. Det tipset jeg ga henne og som hun følger på tross av alt, er vel bare å stå på og utfordre seg selv littegrann, på tross av angst og depresjon. Det er jo bare du som kan gjøre noe med deg selv, selv om det hjelper at andre viser respekt for hvordan du har det og hvem du er. Hun sørger for å holde kontakten med de vennene hun har, og gjennom noen har hun fått muligheter hun ellers ikke ville fått uten dem. At de menneskene som står i andre enden med bukta og begge endene ikke følger opp, er ikke vennene hennes sin feil. Hun er også arbeidssøker med alt hva det medfører av ofte horrible og helt meningsløse krav fra nav som ikke fører noe sted. Men hun gjør det fordi hun er tvunget, og i dette tilfellet er det bra fordi det får henne ut av skallet om så bare noen timer hver dag. Forpliktelser er bra, da synker du ikke like dypt som du ellers kunne gjort, om ingen forventet noe av deg.

Jeg vet ikke om dette var så nyttig, men du skal iallefall vite at du ikke er alene om å ha det sånn. Selv er jeg godt voksen og sliter også med angst og depresjon og ensomhet. Det er flere år siden jeg var inne på denne siden sist, men i dag føltes det helt nødvendig. Veldig greit å føle på at man kan gi iallefall litt visdom videre, og ihvertfall håpe at det gir en viss uttelling for deg, selv om det ikke er nok eller noe konkret.
Verden er gal nok som den er, men du trenger ikke gi etter for det. Bare vær den du er, du er god nok, familien din elsker deg og du elsker dem. I en ideell verden trenger du ikke mer. I denne verden vil ting som regel gå seg til, til slutt. Kanskje ikke helt slik du vil, men du kommer til å overleve, og så lenge du har noen som holder deg her er du trygg.
Avatar

Re: 13 reasons why

mai 2 2017 - 01:57
Den serien gikk rett i hjertet på meg. Jeg syns også at det er veldig bra at de lager en slik serie. En serie som setter lys på hvordan det kan føles å være psykisk syk. Som viser at selvmord ikke er en lett utvei eller romantiserer det - de viste den groteske realiteten av døden hennes.

Kjenner meg godt igjen i enkelte ting vist i serien, og også i det du skriver. Har dessverre ikke noen tips å gi deg, siden jeg sliter med akkurat de samme tingene selv. Vil bare si stå på videre og ønsker deg alt godt.
Avatar

huff nei =(

mai 11 2017 - 12:38
Denne jenta fra trondheim nevnte denne tv serien i hennes notat.. sukk.. trist
https://www.nrk.no/trondelag/ber-foreldre-vaere-pa-vakt-etter-selvmord-i-trondheim-1.13509097
Avatar

Takk

mai 12 2017 - 13:29
Vil bare si takk til alle som har kommet med gode tips og råd. Gjør noen av tingene dere nevnte ovenfor. F. eks. frivillig arbeid, men det er tross alt bare en dag i uka. Ellers kommer jeg meg lite ut. Håper på å få kontakt med NAV i Juni da systemet er et stort sett med tannhjul som dreier tregt. Mange kan slite med mye man ikke vet om, så jeg tenkte på at det er viktig å snakke ærlig med dem man møter (Selv om man ikke nødvendigvis deler alt).

Angående Offedm92 sitt innlegg, så ser jeg definitivt hvordan serien kan påvirke negativt. Og det er kjempetrist. Den er ikke perfekt. Men det er en realitet. Og jeg mener det er viktig å få fram i lyset, slik at man faktisk kan snakke om disse tingene. De påvirker veldig mange, veldig mye. Og det er sårende, veldig sårende. Men jeg har hørt at delt smerte halvveres og delt glede dobles, og for meg er det på mange måter sånn. Snakk sammen. Det er viktig. Faktisk livsviktig.
Til forsiden