Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Noen her som er bipolar?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Noen her som er bipolar?

aug 2 2017 - 10:00
Skal til legen om 14-dager, for å bli utredet for bipolar lidelse. Noen som har erfaringer eller har samme sykdommen selv? Håper egentlig jeg får den diagnosen, så jeg slipper å lure på hva som egentlig feiler meg :( Har depressive og maniske episoder der jeg begynner på nye prosjekter og bruker unødvendig mye penger. Det er så slitsomt. Setter pris på erfaringer eller trøstende ord <3
Avatar

Re: Noen her som er bipolar?

aug 2 2017 - 10:23
Uansett hva legen måtte mene eller diagnostisere deg som, så oppsøk en kognitiv terapeut/psykolog. Hvis du får tak i en god en, er det noe av det beste du kan gjøre ;)
Ikke medisiner deg (eller rettere sagt "dop deg") før det er aller siste utvei. I de aller fleste tilfeller er bipolar lidelse/depresjon/variabelt humør forårsaket av de bevisste eller ubevisste tankene dine/oppfatningen din, og medisinering løser da kun symptomene og ikke den underliggende årsaken (med unntak av når medisineringen indirekte påvirker måten du tenker på). Og mange leger skriver ut medisiner framfor å virkelig finne årsaken til pasientens psykiske lidelser, fordi det er mer tidseffektivt for legene (siden de har mange pasienter å måtte ta seg av).
Avatar

Re: Noen her som er bipolar?

aug 3 2017 - 06:18
Jeg har bipolar lidelse type 2, ble diagnosert i 2013. Jeg er litt uenig i det "rebelman" skriver angående medisinering, da det er en viktig del av behandlingen for bipolare lidelser. Ikke alene, men sammen med terapi. Det er sikkert mange som skriver ut medisiner fordi det er lettere enn å ta tak i årsaken, men i tilfeller hvor pasienten har bipolar lidelse så er ikke årsaken akkurat at man bare har en viss oppfattelse eller tenkemåte. Det er en kronisk lidelse som varer livet ut, man kan ikke bare bli kvitt den hvis man endrer tenkemåte. Man kan derimot med hjelp, få et fint liv, men med denne lidelsen. Jeg går på lamictal, som er stemningstabiliserende. Det reddet livet mitt. Det er riktig nok sant at ikke alt fungerer for alle, men det er totalt feil å mene at absolutt ingen trenger medisiner. Dette er forsket på
Avatar

Re: Noen her som er bipolar?

aug 3 2017 - 07:52
"men i tilfeller hvor pasienten har bipolar lidelse så er ikke årsaken akkurat at man bare har en viss oppfattelse eller tenkemåte."

I de fleste tilfeller så er det kun en tankeforstyrrelse/et oppfatnings-problem - men psykiatere, leger og legemiddelindustrien har presset gjennom konseptet i flere år om "kjemisk ubalanse" som egentlig er totalt oppspinn uten noe grunnlag i virkeligheten (det er kun en hypotese de laget seg som fungerte bra til å selge legemidler), og forekommer eventuelt kun hos et fåtall av de som lider av depresjon/bipolar lidelse/emosjonelle svingninger. Placebo er like effektivt eller mer enn antidepressiva, og kognitiv terapi er langt mer suksessfullt enn antidepressiva; hvilket betyr at det som sagt vanligvis kun er et dypt tankemessig problem hos de fleste pasienter - og ikke et "kjemisk problem i hjernen"."Det er en kronisk lidelse som varer livet ut, man kan ikke bare bli kvitt den hvis man endrer tenkemåte."

Som sagt, det er mulig at et fåtall der ute faktisk har en form for kronisk, kjemisk ubalanse. Men med det sagt, så er det også fullt mulig å oppleve en psykisk lidelse som kronisk selv om det bare er tankene som egentlig er problemet; det betyr da bare at man aldri har forsøkt eller klart å rette opp i tankesettet sitt - som dermed fører til at den psykiske lidelsen forblir hos pasienten kronisk.

Det kan også være vanskelig å forstå seg selv, og å finne de dypere, tankemessige problemene som man ofte er ubevisst på, eller å finne de metodene som hjelper tankesettet ens best."Jeg går på lamictal, som er stemningstabiliserende. Det reddet livet mitt."

Jeg sier ikke at medisiner er helt ubrukelige. I ekstreme tilfeller, eller når det er aller siste utvei, så kan de være til hjelp som en midlertidig krykke for å komme over den verste kneika - eller eventuelt livet ut hvis man faktisk er en av de få menneskene som kanskje har en "kjemisk ubalanse i hjernen" på ordentlig. Og de kan eventuelt også indirekte hjelpe måten man tenker på, etter at man har begynt å føle seg bedre av antideppressiva'en.

Og hvis man som sagt skal gå etter sannsynligheten, basert på majoriteten av pasienter med bipolare lidelser/depresjon, så er sannsynligheten størst for at du egentlig har et tankebasert problem - og ikke et "kjemisk problem i hjernen". Men som sagt, du kan selvfølgelig være en av de potensielle unntakene som kanskje faktisk har et "kjemisk problem i hjernen" på ordentlig.

Husk, bare fordi lamictal reddet livet ditt, så betyr ikke det i seg selv at du derfor garantert hadde et "kjemisk problem i hjernen", og ikke et tankebasert problem. Det betyr bare lamictal tydeligvis lindret symptomene dine.
Jeg avviser som sagt ikke at du potensielt kan ha et "kjemisk problem i hjernen" på ordentlig; men igjen, sannsynligheten for det er liten med tanke på hvor få mennesker det er i verden som virkelig ikke kan la følelsene sine overstyres av tankene sine. (Som ville vært umulig for dem hvis de faktisk hadde hatt et "kjemisk problem i hjernen", for da kunne ikke tankene deres ha styrt følelsene deres.)"men det er totalt feil å mene at absolutt ingen trenger medisiner."

Igjen, dette var aldri det jeg påstod. Les hva jeg faktisk skrev i innlegget mitt."Dette er forsket på "

Jepp, det er nettopp det det er. Og hvis du kikker på gode, uavhengige forskningsrapporter, som IKKE er partiske (som vil si at de er finansiert av legemiddelindustrien selv, som kun plukker ut de resultatene DE vil ha), så vil du se at antidepressiva hovedsakelig har en lindrende og emosjonelt avstumpende effekt, og har mindre ordentlig kurerende effekt enn kognitiv terapi og til og med placebo.
Og i tillegg medfører antidepressiva ofte en haug av skadelige bi-effekter - for ingen veit egentlig hva de gjør med hjernen. (Selv om psykiatere og legemiddelindustrien generelt forsøker å gi inntrykk av at de vet hva de driver med, for å lettere kunne ta hånd om den store pågangen av pasienter, samt å tjene penger. Det er lettere å gi folk en pille som lindrer symptomene deres og gir dem inntrykk av permanent helbredelse, framfor å sette seg ned med de og prøve å løse problemene deres på ordentlig.)
Til forsiden