Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Sosial angst-noen som vil forklare hvordan det oppleves?

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Sosial angst-noen som vil forklare hvordan det oppleves?

nov 29 2016 - 08:41
Min samboer sliter med dette, og jeg ønsker å vise at jeg støtter ham. "Småting" som å ta bussen er noe han ikke gjør pga det.

Noen som vil komme med tips/råd til hvordan jeg best støtter og viser forståelse?
Avatar

Re: Sosial angst-noen som vil forklare hvordan det oppleves?

nov 30 2016 - 00:08
Jeg føler at alle kan se hva jeg gjør feil. "Tenk om jeg får panikk foran alle sammen" er noe jeg ofte tenker. Man føler at andre vurderer ens feil og mangler. Jeg tror det hjelper om du får han til å fokusere på at han er bra nok som han er. Og at han bare må godta at ikke alle kommer til å like han. Sånn er jo livet. Når det gjelder å ta buss osv, kunne dere kanskje gjort det sammen? Prøve å gjøre det litt hyggelig? Dere kan jo ta med litt godt å drikke og sitte å snakke eller se en film på telefonen hvis distraksjon hjelper. Dra han med deg ut på sosiale ting. Han kommer til å bønnfalle deg om å la han bli hjemme, men du gjør han egentlig bare en bjørnetjeneste hvis du ikke får han med deg ut. Jeg er i en skikkelig dårlig periode nå, der bare det å spise middag hos familie er vanskelig. Jeg vil helst bare være inne i huset vårt og aldri gå ut igjen. Men det hjelper å ha noen som minner en på hvor viktig det er å "eksponere" seg. skulle ønske jeg forsto det før jeg valgte å unngå alt.
Avatar

damagedgoods

nov 30 2016 - 10:45
huff... :/
skulle ønske det var noe jeg kunne si eller gjøre for at du, og resten av de som sliter slik skulle fått det bedre.
Angst generelt..

schemetterling:
angst er vanskelig, om det er sosial angst eller andre typer angst. det du må vise han, som hvertfall er viktig, er at du respekterer han og det han sliter med. Hvilket det høres veldig ut som du gjør, og det er kjempebra :)
det er også veldig hyggelig å lese at du ønsker å høre fra andre som sliter med det samme for å få en dypere innsikt i hans situasjon. det fortjener du kreditt for :)
damagedgoods kan ha veldig rett i det hun skriver til deg. forsøk å få han med ut på ting. kan være små ting i begynnelsen. kanskje det kan hjelpe han videre når han merker at han mestrer disse, og merker at du forstår han og er der med han. det er viktig at han føler seg trygg på deg, at du er hans anker når han eksponeres. du må huske på, at for han kan det hende det blir kaos i tankemønstre når han utsettes for flere mennesker. kan hende at han blir så stresset at han tenker 1000 tanker, og derfor ikke klarer å konsentrere seg å så føler han alt blir rot.. kanskje. hvis du er det trygge ankeret, kan kanskje din tilstedeværelse med blikk, ei hånd, et varmt smil være det som roer han ned. :)
eksponeringsterapi har dokumentert virkning. Men, husk bare at små skritt om gangen er viktig. litt press kan det hende han trenger for å komme litt ut av den trygge komforsona, men ikke presses utover hva han "tåler". dette vet han nok best selv. Masse lykketil, håper dere sammen klarer å hjelpe han :-)

Avatar

:)

des 1 2016 - 08:24
Takk for tilbakemeldinger begge to. Jeg forsøker å ta ting i hans tempo, men jeg sliter med å forstå. Ene dagen kan han fint gå ut blant folk alene, kjøpesentre osv og alt er helt topp. Neste dag orker han ikke tanken engang. Jeg tar meg selv i å tenke at han skylder på angsten når han egentlig ikke "gidder". Det er fælt å tenke sånn, jeg vet det. Går det så veldig opp og ned? Har han dager som er bedre enn andre når det gjelder angsten?

Han sier han er veldig redd for å dumme seg ut, at folk ikke skal like ham osv. Han er stort sett veldig på at jeg må være med ham steder. Hvis han skal på butikken og kjøpe et brød så må jeg være med. Og når vi er der så må jeg være rundt ham hele tiden, jeg kan ikke gå i andre enden av butikken og hente noe f.eks, da ser jeg at han leter etter meg og blir stresset.
Avatar

Angst kan svinge fra dag til dag...

des 1 2016 - 17:24
Jeg tror ikke han skylder på angst, det er definitivt noe som kan svinge fra dag til dag, det kommer helt an på dagsform og hva han f. eks vet at han må i løpet av den dagen. Eller at han f. eks gruer seg til noe i nær fremtid. God og nok søvn og å spise nok er et "must", uten det MÅ det nesten gå galt. Jeg brukte selv mange år på å skjønne det, og kan slite litt i dag også, med å få det til. Men det er allikevel et "must".

Så bra at du støtter din kjære og går denne veien som forsøk på å forstå. :-)

Jeg ville aller først ha prøvd å finne ut om han vet HVORFOR han har angst. Kanskje gjør han det og har fortalt deg noe om det, men kanskje ikke?

For meg har det vært alfa omega å finne ut hvorfor jeg har angst, og jeg tror det er veldig vanskelig å gjøre noe med ens egen angst hvis man IKKE vet det, uansett hvem man er. Det kan være flere ting, (mest sannsynlig, jeg tror det er sjelden angst kommer av bare en ting), så da blir det det jeg kaller sortering av "ting". Det ville blitt mye letterer for deg å skjønne noe, videre å hjelpe ham, hvis han kan si noe om hvorfor. Og for ham å hjelpe seg selv, for det må han, du kan egentlig "bare" være en støtte, men jobben må han jo gjøre selv. Ikke lett, men det er jo sånn.

Ønsker dere lykke til, begge to! :-)

Avatar

Re: Sosial angst-noen som vil forklare hvordan det oppleves?

des 5 2016 - 23:27
Forresten har jeg nå økt dosen min på cipralex og det har gjort en utmerket forbedring på sosial angst den siste uka. Nå er alt mye lettere. Kan anbefale å gi det er forsøk hvis eksponering er vanskelig eller ikke er nok alene. For et halvt år siden trodde jeg aldri at jeg skulle anbefale ssri, men det hjelper virkelig for meg. Så deilig å føle seg "normal" igjen. Jeg er ikke helt frisk selvfølgelig, men når jeg leser innlegget mitt merker jeg at det har forandret seg fort etter jeg fikk riktig dose av medisinen.
Avatar

Sosial angst

des 3 2017 - 21:30
Hei. Har selv sosial angst. Har vist at jeg har hatt det siden i fjor 2016/ desmber. Har vist hatt det i flere år. Har også generalisert angst. Det som er med oss med s.a er at vi ofte er redde. Hva tenker andre om meg, hva skjer hvis jeg gjør det og hva er for farlig? Alle disse tingene er vanlig for oss. Vi finne på ting som vi blir redde for. Her om dagen skulle klassen min ta bilde. Da det var min tur fikk jeg helt angst. Begynte nesten å gråte. Av å bli tatt bilde av liksom. Så jeg finne stadig på nye ting. Of klarer det ikke. Jeg snakker aldri i klassen. Får sosial angst anfall (da blir jeg svimmel, føler jeg er i en ny verden, blir stressa og livredd). Dette skjer for ofte. Enten om det er i butikken, på gata eller hjemme. Det kommer når som helst. Hvis kjæresten din er redd for buss. Så ikke press han til det. Ikke si at vi må gjøre det snart. Det hjelper ikke. Det vet jeg alt om. Når jeg er redd for noe, sier andre at vi må øve og trene på det. Men det er det verste som kan hende oss med s.a. Si til han at han aldri må børe redd for og si ifra om han får angst for ting. Støtt han, og hjelp han. Og som regel blir det bedere. Da jeg fikk det gikk jeg fra en deperesjon jeg hadde fra jeg var 9-13 år til en ny mye verre deperesjon som var fra i fjor 2016 desember til nå for 2 måneder tilbake. Jeg er mye bedre, men ikke helt frisk. Han trenger tid. Han trenger deg, som alltid er ved hans side. Hils han fra meg, og si at jeg kan være tilgjengelig hvis det er noe. For begge dere 2. Hilsen en 15 år gammel jente med s.a generalisert angst, mye typer angst, (nesten typisk Asberger) og depresjon
Til forsiden