Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

PTSD og angst

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

PTSD og angst

nov 21 2017 - 09:43
Kjæresten min har blitt utsatt for sjalusi og vold i et langt forhold som ble slutt for 5 år siden.

Snakket igår med kjæresten min om å komme til henne og sitte på trapp utenfor huset hennes bare for å snakke litt. Da fikk hun angst med bankende hjerte, høy puls, stamming, osv, uten at hun visste hva det kom av (tankene var ikke der). Ingen problemer når vi skal møtes hos meg eller andre steder langt vekke fra der hun bor.

Å kjøre rundt i bil med meg på i nærheten av der hun bor skaper angst, men ingen problem andre steder der ingen / få kjenner oss.

Ville også bli med henne til psykologen for å ta parterapi noe som også ga henne angst. Jeg ville også gå til psykologen alene for at psykologen skulle få et bilde av meg og hva jeg har observert, men det taklet hun iallefall ikke, sa hun.

Bør hun presse seg selv inn i situasjoner der hun får angst for å finne ut årsak ?
Hvordan kan vi finne ut hva årsaken er ?
Hvordan jobbe oss ut av dette slik at vi kan få et normalt forhold etter hvert ?
Avatar

Re: PTSD og angst

nov 29 2017 - 01:09
Gratulerer med kjæreste først og fremst :)
Og så skal jeg fortelle litt om min historie.

Jeg er en 30 år gammel mann og har Kompleks PTSD som kjerne diagnose.
Vi som har PTSD har ofte ett forhøyet nivå av stress i kroppen vår. Dette fordi at kroppen produserer mer Kortisol en normalt som en bi-effekt etter å ha opplevd noe traumatisk. Det vil si at det som du eller for den saks skyld min samboer takler helt fint, eller kan se på som en normal ting å gjøre sammen kan fort bli for mye for oss. Vi får stress oppå stresset som var der fra før, og det kan gjøre at vi får en reaksjon. Det kan være sinne, frykt, tilbaketrekning, angstanfall osv. Fordi at da har vi blitt dyttet utenfor det av stress som vi tåler. Dette er jo da selvsagt individuelt.
PTSD kan også føre til flere andre lidelser, nesten som ett tre som har greiner.
Generalisert Angst, Sosial Fobi, Spiseproblemer, Anspenthet og smerter i kroppen og høy kostal pust, er bare noen ting.

Når det gjelder hva du skal gjøre, så må du først og fremst ha hennes fulle tillit. Skal dere ut og utfordre angsten, ikke gjør det plums eller på ett innfall. Spør henne, Skal vi prøve å utforde angsten litt i morgen ? F.eks ta en kjøretur igjennom nabolaget ditt også drar vi å gjør noe gøy etterpå som belønning. Prat gjerne om hva som skjedde under kjøreturen både av følelser og ubehag. Og husk å gjøre henne trygg på at om noe skulle hende så kan man alltids kjøre der i fra. Og at du er der for henne.

Min samboer har også angst. Og det har tatt mange år med øvelser, hensyn, god dialog, reflektering, krangling og trøsting.
Men nå 6 år etter så er hun så mye bedre, kommet i gang med livet på ordentlig og tørr så mange ting hun ikke kunne gjøre før. Og som belønning ? Vi har mest sannsynlig det sterkeste og mest genuine forholdet jeg noen sinne har hatt :)
Avatar

Re: PTSD og angst

des 4 2017 - 13:07
Takk Skavikeng ;)

Ja, hun har hatt forhøyet kortisol sikkert i 15 år.
Hun går til psykolog nå.

Bør vi vente med å utfordre angsten til at hun har fått stressa ned, eller gjøre det nå ? Hun vil så gjerne komme videre og da blir tankene slik at hun MÅ får til ting og da er stressnivået (og sikkert også kortisol-nivået) veldig høyt.

Er den eneste måten å komme videre fra angst å eksponere seg for situasjoner der angsten kommer og så "utfordre angsten", eller er det andre metoder der du kan jobbe med disse angstfulle situasjonene ?

Håper dere kommer dere videre for jeg ser at det er slitsomt å konstant komme i angst situasjoner. Det som kjæresten min har begynt å slite med er også det å sovne (mye tanker i hodet).
Til forsiden