Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Angst for presentasjoner

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Angst for presentasjoner

nov 21 2017 - 23:28
Hei, jeg går på videregående skole, og er ekstremt redd for fremføringer. Ikke bare foran hele klassen, men også bare foran læreren. Jeg blir så nervøs at det føles ut som om hjertet mitt skal dunke ut av brystkassa mi, og sliter med å puste enkelte ganger. Har også i det siste merket at jeg blir nervøs bare ved elevsamtaler med læreren eller foreldremøter. Jeg har snakket med rådgiver om at jeg ikke skal få noen spørsmål i timen, og skal slippe å lese høyt, og at jeg ikke vil ha fremføringer foran hele klassen. Men det har visst ikke hjulpet siden i morgen er det fremføring foran hele klassen. Jeg orker ikke tanken på å fremføre foran klassen, og vurderer å bare være ''sjuk'', i stedenfor å dra på skolen. Har kommet til det punktet hvor jeg ikke bryr meg om fraværsgrensen, og vil heller ha fravær enn å ha fremføring. Har snakket med foreldrene mine, men føler det ikke skjønner at jeg blir så nervøs, og de synes det er så enkelt og det bare er å gjøre det. Men jeg klarer det ikke.
Er lei av å føle meg slik, og vil gjerne har tips fra noen om hva jeg burde gjøre. Takk.
Avatar

Re: Angst for presentasjoner

nov 23 2017 - 02:03
Jeg har hatt/har det slik også, og følte ikke rådet om å bare "hoppe i det" var til hjelp når jeg følte jeg ikke klarte det. Men har etter noen år innsett at å eksponere seg for det vanskelige er det eneste som fungerer for å arbeide med angsten, selv om jeg skulle ønske det var en enklere "løsning" selv..

Selv sliter jeg med kvalme/oppkast når jeg blir nervøs, og synes det var vanskelig å pushe meg selv fordi det faktisk kunne resultere i at jeg spydde offentlig - og kunne bruke det som en unnskyldning til å unngå å pushe meg selv. Men jo mer man utsetter seg for det jo lettere blir det, og jo mer man unngår det jo mer og vanskeligere blir det..
Vet det er vanskelig å bare gjøre det, man håper så inderlig det fins en lettere utvei, og man tenker kanskje at det kommer aldri til å gå. Men jeg er ekstremt glad for at jeg til slutt tvang meg selv ut i det!

Jeg har både startet smått med de tingene som gjorde meg minst nervøs, og jeg har gått rett på det jeg synes var verste. Det har gått bra alle gangene! Og mestringsfølelsen man sitter igjen med etter å ha tvunget seg selv inn i situasjoner som er sitt verste mareritt, er ubeskrivelig!

Fra en som har hatt det helt likt det du beskriver, skjønner jeg at man kanskje vil fornekte at å "hoppe ut i det" er den eneste løsningen, men jeg tror dessverre det er det. Håper dette kan være til noe hjelp, selv om det ikke er det du vil høre (var det siste jeg ville høre hvertfall)! Håper også at du oppdaterer på hvordan det går :-)
Avatar

Re: Angst for presentasjoner

nov 23 2017 - 02:56
Hei du!
Jeg kjenner meg igjen i det du skriver. Jeg har også angst for presentasjoner. Dette bunner ofte i en frykt for ikke å være bra nok/ redsel for å dumme seg ut eller miste kontroll. Det kan være lurt tenke gjennom hvorfor du får følelsen og heller komme med alternative tanker som utfordrer de negative. Tenke at situasjonen i seg selv ikke er farlig, men at det kun er en tanken som utløser panikken. Tenk at du akspeterer at angsten er der. Ved å ikke kjemp i mot angsten vil den alltid roe seg. "Åja, hei angsten. Du vil bli med på presentasjon. Ja greit det"Den eneste løsning er dessverre å eksponere seg - altså gjøre det du er redd for. Husk at du kan forberede deg. Skriv ned det du skal si så kanskje det blir lettere? Masse lykke til!:)
Avatar

Re: Angst for presentasjoner

nov 23 2017 - 03:06
"Det kan være lurt tenke gjennom hvorfor du får følelsen og heller komme med alternative tanker som utfordrer de negative."

Truth! Spot on.
Avatar

Re: Angst for presentasjoner

nov 23 2017 - 19:56
Hei trådstarter. Jeg kjenner meg veldig godt igjen i det du skriver selv om det snart er 20 år siden jeg startet på videregående. Jeg slet også veldig med presentasjoner i alle skoleårene, og med redsel for å bli pekt ut av læreren til å måtte svare på spørsmål i timene. Men jeg slet også generelt med sosial angst. Det hadde vært interessant å høre om du kun sliter med presentasjoner eller om du har sosial angst også.

Jeg hadde også samtale med rådgiver på skolen. Jeg husker en av lærerne mine fikk beskjed av rådgiveren om å kun stille meg spørsmål i timen dersom jeg ga et spesielt tegn som indikerte at jeg var klart til å bli spurt (dette var en klasse der man ikke reiste opp hånden, men læreren pekte ut tilfeldige elever til å svare på diverse ting). Det var sikkert godt ment, men fikk meg til å føle meg som en freak med spesielle behov.

Jeg har ikke noen gode råd til deg. Jeg tror, som en annen svarte deg, at eksponering er eneste måten å bli mer komfortabel på, men hvor mye smerte skal vi påføre oss selv? Er det verdt det? I etterkant (årene etter jeg var ferdig med skolen), så har jeg flere ganger lurt på (og angret på?) at jeg ikke slo ned hånden og sa at jeg IKKE ville gjennomføre presentasjoner foran klassen. Det hadde spart meg for mye smerte i skoletiden.

Ta gjerne kontakt dersom du ønsker å prate mer om dette.

hilsen Jakob
Til forsiden