Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Agorafobi?! Hvordan takle dette i hverdagen??

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Agorafobi?! Hvordan takle dette i hverdagen??

april 6 2017 - 17:02
Flere her med agorafobi?
Kan dere i så fall dele tips på hvordan dere takler dette i hverdagen i forhold til å gå ut alene osv.

"Agorafobi (F40.0 i ICD-10) er frykt for åpne plasser eller sosiale situasjoner med mange mennesker til stede. En person med agorafobi har angst når han er borte fra hjemmet, oppholder seg i større folkemengder eller befinner seg på steder med mange mennesker til stede."
Avatar

Re: Agorafobi?! Hvordan takle dette i hverdagen??

april 8 2017 - 21:56
Ja, men jeg har hittil ikke hatt store problemer med å gå ut alene, men det begynner å begrense seg veldig hva jeg kan gjøre alene ute og det blir verre uke for uke. Har blitt henvist til psykolog hvor det skulle være lang ventetid. Håpet å få medisiner i mellomtiden for å dempe angsten, men det fikk jeg ikke. Så mens jeg venter på hjelp og er livredd for panikkanfall unngår jeg de verste stedene og prøver å leve med det. Har måtte fortalt noen venner om dette fordi angsten har kommet når vi er sammen og holder nå på å åpne opp for flere.
Det er kanskje det som har hjulpet meg mest, at folk rundt meg er klar over det, for da er det ikke så skummelt å få panikk når de skjønner hvorfor jeg plutselig blir "rar".
Annet jeg er veldig bevist på er å be om hjelp til å gjøre ting jeg ikke klarer å gjøre alene.
Jeg trener og jeg trener litt ekstra intensitivt for det er noe jeg syns jeg får til bra og det er blitt en trygg sone for meg.
Etter at hverdagen min er blitt mer og mer preget av agorafobi er jeg blitt mye mer sosial, men også bevist på at jeg trenger å være alene hjemme og hvile. Slappe av og ikke stresse.

Hvordan takler du det i hverdagen og har du noen tips?
Ha en fin kveld!
Avatar

Re: Agorafobi?! Hvordan takle dette i hverdagen??

april 24 2017 - 13:26
Hei!
Dette er veldig vanskelig å takle uten hjelp fra flinke fagfolk, men det er det jeg gjør nå, går alene med agorafobi fordi jeg ikke taklet den store eksponeringsterapien.. Men jeg vil anbefale deg å først begynne med å øve på teknikker for å kontrollere panikkanfallene dine (hvis du sliter med det, for agorafobi er oftest et resultat av panikkangst). Her kan puste- og avslappingsteknikker være gode og effektive.

Men en viktig ting.. Jeg tør nesten å love deg at du ikke får bukt med agorafobien så lenge du ikke har lært deg å kontrollere et panikkanfall, og bare fokuserer på å eksponere deg, du bør lære å roe ned et anfall før du begynner med eksponeringstrening. Hvis ikke er det en fare for at du bare kommer til å huske tilbake på at du fikk angstanfall og er redd til neste gang fordi du ikke vet hvorfor det plutselig gikk over, eller i verste fall ikke gikk over.

Når du føler du kan kontrollere angsten mer, kan du begynne å trene på eksponering i ditt tempo. Begynn forsiktig med ting du vet du mestrer. Deretter kan du gå et hakk videre til neste situasjon du føler du kan klare. Ikke press deg overdrevet. Det gjorde jeg og det ødela alt, jeg ble så mye verre. Likt som at du skal fjerne gipsen fra et brukket ben - du legger liksom ikke ut på en joggetur rett etterpå.. Men, for noen kan det være bra å hive seg ut på ting med en gang, men det er individuelt så man må nesten kjenne selv. Den "trygge" veien å gå er å ta litt og litt av gangen. Denne metoden tar lengre tid å bli bedre av, men føles nok mindre ubehagelig. Tror det er viktig å bli trygg på seg selv før man går videre, derfor liker jeg personlig denne metoden best.

Lykke til :) Gjerne kontakt meg hvis du lurer på noe eller trenger flere råd :)
Avatar

Re: Agorafobi?! Hvordan takle dette i hverdagen??

april 24 2017 - 13:57
du er ikke alene, har det jeg å. suger skikkelig. lykke til <3
Avatar

Re: Agorafobi?! Hvordan takle dette i hverdagen??

april 25 2017 - 10:56
Så fint med gode råd! Er det noen som har det så ille som meg som ikke tør å være på spesielle steder i huset engang fordi jeg da er redd for panikkanfall?
Til forsiden