Tilbake Tilbake: Angst

Forum

På Sidetmedord.no kan du dele tanker og følelser med andre brukere eller våre ansatte veiledere. Bruk forum og vennetjeneste for å utveksle erfaringer og meninger med andre brukere, eller send en melding anonymt til oss og få svar innen 48 timer. 

Logg inn

 
  • Ny? Du som skriver til oss er helt anonym, og vi som jobber med tjenesten har taushetsplikt.

Agorafobi?! Hvordan takle dette i hverdagen??

Du må være logget inn for å skrive i forumene.

Logg inn Ny bruker

Forfatter
Melding
Avatar

Agorafobi?! Hvordan takle dette i hverdagen??

april 6 2017 - 17:02
Flere her med agorafobi?
Kan dere i så fall dele tips på hvordan dere takler dette i hverdagen i forhold til å gå ut alene osv.

"Agorafobi (F40.0 i ICD-10) er frykt for åpne plasser eller sosiale situasjoner med mange mennesker til stede. En person med agorafobi har angst når han er borte fra hjemmet, oppholder seg i større folkemengder eller befinner seg på steder med mange mennesker til stede."
Avatar

Re: Agorafobi?! Hvordan takle dette i hverdagen??

april 8 2017 - 21:56
Ja, men jeg har hittil ikke hatt store problemer med å gå ut alene, men det begynner å begrense seg veldig hva jeg kan gjøre alene ute og det blir verre uke for uke. Har blitt henvist til psykolog hvor det skulle være lang ventetid. Håpet å få medisiner i mellomtiden for å dempe angsten, men det fikk jeg ikke. Så mens jeg venter på hjelp og er livredd for panikkanfall unngår jeg de verste stedene og prøver å leve med det. Har måtte fortalt noen venner om dette fordi angsten har kommet når vi er sammen og holder nå på å åpne opp for flere.
Det er kanskje det som har hjulpet meg mest, at folk rundt meg er klar over det, for da er det ikke så skummelt å få panikk når de skjønner hvorfor jeg plutselig blir "rar".
Annet jeg er veldig bevist på er å be om hjelp til å gjøre ting jeg ikke klarer å gjøre alene.
Jeg trener og jeg trener litt ekstra intensitivt for det er noe jeg syns jeg får til bra og det er blitt en trygg sone for meg.
Etter at hverdagen min er blitt mer og mer preget av agorafobi er jeg blitt mye mer sosial, men også bevist på at jeg trenger å være alene hjemme og hvile. Slappe av og ikke stresse.

Hvordan takler du det i hverdagen og har du noen tips?
Ha en fin kveld!
Avatar

Re: Agorafobi?! Hvordan takle dette i hverdagen??

april 24 2017 - 13:26
Hei!
Dette er veldig vanskelig å takle uten hjelp fra flinke fagfolk, men det er det jeg gjør nå, går alene med agorafobi fordi jeg ikke taklet den store eksponeringsterapien.. Men jeg vil anbefale deg å først begynne med å øve på teknikker for å kontrollere panikkanfallene dine (hvis du sliter med det, for agorafobi er oftest et resultat av panikkangst). Her kan puste- og avslappingsteknikker være gode og effektive.

Men en viktig ting.. Jeg tør nesten å love deg at du ikke får bukt med agorafobien så lenge du ikke har lært deg å kontrollere et panikkanfall, og bare fokuserer på å eksponere deg, du bør lære å roe ned et anfall før du begynner med eksponeringstrening. Hvis ikke er det en fare for at du bare kommer til å huske tilbake på at du fikk angstanfall og er redd til neste gang fordi du ikke vet hvorfor det plutselig gikk over, eller i verste fall ikke gikk over.

Når du føler du kan kontrollere angsten mer, kan du begynne å trene på eksponering i ditt tempo. Begynn forsiktig med ting du vet du mestrer. Deretter kan du gå et hakk videre til neste situasjon du føler du kan klare. Ikke press deg overdrevet. Det gjorde jeg og det ødela alt, jeg ble så mye verre. Likt som at du skal fjerne gipsen fra et brukket ben - du legger liksom ikke ut på en joggetur rett etterpå.. Men, for noen kan det være bra å hive seg ut på ting med en gang, men det er individuelt så man må nesten kjenne selv. Den "trygge" veien å gå er å ta litt og litt av gangen. Denne metoden tar lengre tid å bli bedre av, men føles nok mindre ubehagelig. Tror det er viktig å bli trygg på seg selv før man går videre, derfor liker jeg personlig denne metoden best.

Lykke til :) Gjerne kontakt meg hvis du lurer på noe eller trenger flere råd :)
Avatar

Re: Agorafobi?! Hvordan takle dette i hverdagen??

april 24 2017 - 13:57
du er ikke alene, har det jeg å. suger skikkelig. lykke til <3
Avatar

Re: Agorafobi?! Hvordan takle dette i hverdagen??

april 30 2017 - 08:59
Jeg kan slite med soverommet. Det forbinder jeg med mye angst, deriblant panikkanfall. I det seinere har jeg lært meg å takle det bedre og ikke bli så skremt av det. Min store skrekk er ikke at jeg får hjerteinfarkt eller dør, men at jeg mister forstanden og selvbeherskelsen. En ting jeg synes hjelper er å banne, fyre av de absolutt styggeste remsene jeg kan komme på der og da (inni meg selvsagt). Det flytter litt fokus, og hjelper å få ut frustrasjon og sinne. Jeg har lært at det hjelper å være sinna og slu mot angsten. Rett og slett stadig utfordre den. Folkemengder, kassakøer... Jeg kan si til angsten at "ok, gi meg alt du kan komme opp med, jeg kjenner de dirty triksene dine!" For meg hjelper det. Så det blir på en måte å nekte angsten og få herse som den vil med meg. Men jeg har gått fra å ike takle kjøpesenter til å oppske slike steder uten for mye stress. Jeg unngår de tidene hvor det er mest folk og stress, men det ser jeg på som normalt. I sin tid... Jeg måtte ha noen med meg for å takle å sto på utsiden av kjøpesenteret. Når angsten da minsket etter noe tid, gikk vi inn og hadde som mål at jeg skulle være inne på senteret i fem minutter. Disse ble til ti. Etter hvert ble målet å gjøre disse øvelsene alene,, så kom det å bruke kjøpesenteret. Gå i butikker. Til slutt fant jeg faktisk en klesbutikk jeg har endt opp som stamkunde hos :) Jeg har vært heldig med hjelpeapparat og fantastiske pårørende som har støttet meg hele tida. Jeg er absolutt ikke angstfri, og jeg bruker medisin som tar toppen av det. De panikkanfallene som bare kommer uten noen fornuftig grunn synes jeg er totalt undøvendige. Medisinen jeg bruker blokkerer disse så pass godt at jeg kan takle dem når de melder seg. Bud nr.1 for meg er å puste rolig. Kansje sette på noe musikk som får meg til å slappe av. Jeg er helt narkoman etter å gå med musikk på ørene. Det hjelper meg når jeg har angst, er sint, deppa... Invester i et godt headset. Det er faktisk vel verdt å legge litt penger i :)
Avatar

Eg har..

aug 29 2017 - 14:25
.. svak agorafobi. Kan få plutseleg anfall på kjøpesenteret, eller i ein bilkø inni tunnel f.eks. Har berre slitt med angst i eit års tid no, men litt har eg skjønt hittil :-)

Det eg har sett, er at i dei periodane eg har hatt minst trøbbel, har det alltid vore ei periode rett før der eg har trossa angsten, og bevisst eksponert meg i størst mogeleg grad. Så når ein har litt energi til overs ein dag, gi angsten ein god langfinger, og tross redselen. Det er min plan framover :-)
Avatar

re

sep 3 2017 - 15:26
Har ingen direkte erfaring med agarofobi men har hatt veldig mange andre former for angst opp igjennom siden 18 års alder. Panikk angst og symptomene det manifesterer er det visst lurt å utfordre i så stor grad som mulig. Uredd fortell deg selv at nå skal disse symptomene blir verre og verre å du bryr deg ikke om du besvimer osv. Du finner din egen variasjon sikkert.
Til forsiden